Ume-sho-kuzu

En medicinsk dryck som gör underverk i mage och tarm.

Umeboshi är ett fermenterat plommon, väldigt salt, väldigt surt och innehåller mycket bra bakterier för tarmfloran. Den anses ha läkande egenskaper. Är bra vid bl a huvudverk, illamående, matförgiftning etc.

Kuzu utvinns ur rötterna av en av Japans mest kraftfulla fjällväxter. Det är en vildväxande växt (Pueraria lobata). Växten har används i flera tusen år. Stärkelsen från roten ger en mjuk konsistens och har en neutral smak. Perfekt till förtjockningsmedel för soppor och grytor, söta och salta såser, glasyrer och paj fyllningar. Den är extra bra att reda fruktkräm och fruktsoppor med då den gör att fruktdesserten får en mera basisk effekt i kroppen. Den är lätt att använda. Kuzu har värderats i århundraden som en stärkelse som är lugnande och lätt att smälta. Kuzu innehåller en mycket hög koncentration av flavonoider (antioxidanter), som är ansvariga för sin starka medicinsk effekt på mag- och cirkulationssystem. Flavonoider har också förmågan att inhibera kontraktionen av slätt muskelvävnad, vilket ökar blodflödet och lindrar kramper i tarmarna.

Ingredienser

Dryck

  • 200 ml vatten
  • 1 msk tamari
  • 1 msk kuzu
  • 0.5 tsk ume-pasta
  • 1 liten bit ingefära

Tillagning

  1. Koka upp vattnet (en halv till en hel kopp).
  2. Lägg i tamari så att det smakar mild salt och gott (1-2 msk).
  3. Lös upp kuzu i kallt vatten och reda det kokande vattnet med det.
  4. Ta bort från spisen och häll över i den kopp du ska servera drycken i.
  5. Rör ut umepastan i drycken.
  6. Om du vill kan du riva lite ingefära och pressa några droppar av saften i drycken.

Drick varmt.