Tidigare matlagningskurser

Tidigare kurser:

• Lördagen den 2 och 9 maj kl 10-18

Tema: Medicinsk matlagning. Del. 3

Denna kurs håller vi 2 gånger med max 10 deltagare varje gång, eftersom den då blir mera personligt anpassad. Boka så snart du vet vilket datum som passar dig bäst. I del 3 kommer vi att ge en grundläggande introduktion i hur man anpassar måltiderna efter speciella behov t ex för att komma tillrätta med specifika problem eller för att påskynda tillfrisknandet.
Vi kommer att ge en introduktion i hur man kan avläsa ens hälsotillstånd utifrån ansiktet, tungan, händerna etc.
Vi kommer att ge en introduktion i hur man kan använda Qi Gong eller liknande rörelser för att förbättra andningen, balansen, kroppsstyrka och smidighet.

• Lördagen den 28 mars kl 10-18

Tema: Medicinsk matlagning. Del. 2

Kursen vänder sig huvudsakligen till dig som redan har gått en eller flera kurser hos oss. I del 2 kommer vi att fördjupa oss i hur man sammansätter en måltid så att man får tillräckliga mängder av alla viktiga näringsämnen. Hur man tillagar olika råvaror så att man får ut maximalt och förstör minimalt, samt hur man kan omsätta kunskaperna till att skapa välsmakande måltider.
Vi kommer att utföra grundläggande andningsövningar och berätta varför det är så viktigt att andas rätt.

Inför del 3 ger vi tips om några självtester man kan göra.
Vi kommer även att ge alla som vill, möjligheten att få och/eller ge ingefärsomslag.

• Lördagen den 28 februari kl 10-18

Tema: Odla ditt eget vetegräs, dina skott och groddar och gör näringsrika måltider och goda gröna drycker.

• Lördagen den 31 januari kl 10-18.

Tema: Medicinsk matlagning, dricka & omslag.

Kursen vänder sig huvudsakligen till nybörjare och till dig som vill ha nytändning.

Denna kurs ger dig grundläggande praktisk kunskap i mat som medicin så du kan ta ansvar för din egen hälsa. Det blir en kurs med mycket som ska njutas. På detta sätt kan man minska sin stress och börja nära sin kropp.

”Surkålskurs” Onsdagen den 1 oktober Tid: kl 17 – 20

Kom och lär dig att göra din egen surkål. Vi går igenom alla praktiska stegen och Florian Baumgarten håller ett föredrag om surkålens fantastiska hälsoeffekter. Alla som vill får med ett glas med surkålen vi gör.
Pris: 250 kr kvällsfika ingår.

– Grundkurs – ”Hälsosam vardagsmat” Lördagen den 4 oktober. Tid: kl 10 – 18

Grundkurs i hälsosam vardagsmatlagning. Inga förkunskaper krävs! Pris: 750 kr

Boka plats: Kursen bokas direkt genom oss på telefon: 0589 – 144 00 eller e-post: info@jadersbruk.se.

Ta med eget förkläde, inneskor och matlåda för att ta med hem av den mat vi tillagar här. Välkommen!

____________________________________________________

Tisdagen den 9 september.  Kl 17 – 19.00 

Tema: “Gör ditt eget surrogatkaffe och örtteblandningar” Föredrag och visning med praktiska inslag. Kvällsfika ingår i kursavgiften. Pris: 140 kr

Onsdagen den 10 september.  Kl 17 – 19.00 

Tema: “Gör din egen surkål” Föredrag och visning med praktiska inslag. Kvällsfika ingår i kursavgiften. Pris: 180 kr

Plats: Jädersbruks Ekologiska Herrgård

Matkurs sommar 2014 2

__________________________________________________________________

Tips! Söker du individuell kostrådgivning? Tryck här!

__________________________________________________________________________

Våren 2014

Kortare kvällskurser vid tre tillfällen i vår:

• Onsdagen den 30 april. Tema: “Den söta smaken” – Vi tillagar mat, desserter och godis med naturliga råvaror. Vi pratar om socker och dess effekt på kroppen.

• Onsdagen den 7 maj. Tema: “Ekologisk matlagning” – Vi tillagar en balanserad måltid och dessert.

• Onsdagen den 21 maj. Tema: “Medicinsk matlagning” – Vi tillagar mat som har en helande effekt på kroppen.

Tid: kl 16-19 Pris: 250 kr/ pr/gång eller alla 3 för 650 kr.

Varmt välkomna!

Att hela sköldkörteln

Den 15 mars 2014 kl 10-18 •  TEMA: ”Våren” – Vi förbereder kropp och själ inför våren. Vi tillagar stärkande och utrensande mat. Vi tillagar stärkande och utrensande mat. Efter en tid med lite sol och låga temperaturer behöver kroppen ställa om sig till varmare tider, fylla på med vad våren har att erbjuda och gör sig redo till tider av mera aktivitet och sol. Även våra sinnen ska öppnas till att släppa in ljus och liv.  

Självdiagnos. Mat som medicin

Den 18 Januari kl 10-18.00 Vilka kunskaper behöver man för att kunna välja sin mat? Baskunskap i makrobiotiskt livsföring  – som är en helhetstänkande filosofi – kan vara en bit av pusslet till att medveten kunna välja en hälsosam individuellt anpassat kost. Denna kurs handlar om hur maten kan påverka oss och hur man kan förändra sig själv genom den mat man äter. Vi pratar om mat och matlagningstekniker som stödjer kroppen till varje årstid. Vi tillagar medicinska maträtter och gör några omslag som kan förbättra vår styrka och vårt immunförsvar. Vi går igenom de grundläggande makrobiotiska principerna som kan skapa glädje och kreativt flöde i köket. Och som alltid tillagar vi tillsammans en balanserad måltid med dessert. All mat vi tillagar får du recept på. Plats: Jädersbruks Herrgård, 732 96 Arboga. Pris: 750 kr inkl mat och undervisningsmaterial.

Boka plats: Kursen bokas direkt genom oss på telefon: 0589 – 144 00 eller e-post: info@jadersbruk.se. Vägbeskrivning Ta med eget förkläde, inneskor och matlåda för att ta med hem av den mat vi tillagar här. Välkommen!

___________________________

Under hösten 2013 anordnade vi en matlagningskurs med tre träffar. Tema: Mat som medicin 21 september – Säd / frön / surdegsbröd  Rätt sort och mängd kolhydrater är med till att hålla vårt blodsocker stabilt. Denna kurs handlar om vårt behov av kolhydrater, olika sätt att tillfredsställa det och varför det är bra att använda hel säd i sin basföda. Vi tillagar näringsrik risdryck med mandelpasta och rismalt, vi tryckkokar ris och tillaga andra sädeslag. Vi rostar frön och gör sesamsalt som är nyttigt och gott till kokt säd. Vi bakar surdegsbröd med råris. Alla som vill får surdeg med hem och recept på allt vi tillagar. 19 oktober – Frukt / grönsaker / örter  Denna kurs handlar om att tillaga frukt och grönsaker på många olika sätt, så att de kan tillfredsställa våra behov för olika smaker, färger och konsistenser. Man kan tillaga frukt och grönsaker så att de får en kylande eller en värmande effekt på oss. Vi tillagar smoothies och fruktkräm. Vi skär grönsaker på olika sätt beroende på vad de ska användas till. Vi pressar, mjölksyrar, ångkokar, kokar, steker, långtidssteker och friterar grönsaker. 30 november – Vegetariskt julbord  Denna kurs handlar om att man faktiskt kan ha ett helt vegetariskt julbord. Vi förbereder julens festliga mat och provar nya möjligheter. Pris: 750 kr pr gång inklusive fika, mat och material. Kom på de kurser som passar dig. Max 12 personer. Tider: kl 10:00 – 18:00 Plats: Jädersbruks Herrgård, 732 96 Arboga.  Telefon 0589 – 144 00. Boka plats: Kursen bokas direkt genom oss på telefon: 0589 – 144 00 eller e-post: info@jadersbruk.se. Vägbeskrivning Ta med eget förkläde, inneskor och matlåda för att ta med hem av den mat vi tillagar här. Välkommen!

Ekologiska matlagningskurser på Jädersbruks Herrgård

Varje dag ställs vi inför tusentals små val som kan påverka oss både kort- och långsiktigt. Kunskap och information ger oss frihet och gör oss samtidigt ansvariga för våra val. Vi vill dela med oss av kunskapen och verktygen vi har samlat och utvecklat de sista 30 år med makrobiotiken. Tillsammans har vi skapat en mera nordisk anpassat makrobiotik. I våra matlagningskurser vill vi ge dig ett omfattande överblick över makrobiotisk kosthållningsamt mycket praktiskt erfarenhet. Vid varje tillfälle fokuserar vi på ett ämne samt att tillagar en balanserad måltid. Kurserna är uppdelada i ett antal tillfällen. _________________________________________________________________________ Tidigare kurser och föreläsningar: